Konjske dogodovštine

Konjske dogodovstine

Cool zanimljivosti o konjima za malu i veliku djecu

Porodica Equidae
Jeste li znali da je porodica konja vrlo mala i da uključuje konje, magarce, mule i zebre. Članovi ove porodice žive u cijelom svijetu, u različitim prebivalištima od zelenih travnatih regija, pa sve do savane i pustinje. Mnogi članovi ove porodice su izumrli. U sadašnje vrijeme konj je najčešće ljubimac, ali ranije su se konji koristili za rad, zbog čega su prvenstveno i pripitomljeni.

Porodica Equidae

Konji
Konji su kao i ostali članovi svoje porodice biljojedi. Iako je većina pripitomljena i živi kao domaća životinja, još uvijek u prirodi žive divlje vrste konjske porodice. Američki mustang je najbliži divljem konju (to su konji koji su slobodni u prirodi, ali zato što su potomci domaćih konja, nisu pravi divlji konji).

Porodica konja - Konji

Magarci
Magarci su vjerovatno pripitomljeni puno prije konja. Niži su i sporiji, ne mogu nositi veliki teret kao konji, ali mogu vući težak teret sa većom lakoćom od konja. Razlikuju se od konja ne samo visinom, nego glavom i ušima koji  su neproporcionalno veliki u odnosu na tijelo, kada se uporedi sa proporcijama konja.

Porodica konja - Magarci

Zebre
Za razliku od konja i magaraca, zebre nisu radne životinje. Zebre su pravi primljer divljeg pripadnika porodice konja. Žive u Africi u krdima, na oprezu od predatora diivljih mačaka i hijena. Zebre se smatraju najčudesnijim članovima porodice konja zbog svoje kratke crne grive i bijele dlake sa crnim prugama.

Porodica konja - Zebre

Mule
Mule se smatraju članovima porodice konja iako ne postoje u prirodi. One su hibriti, tj. produkt ciljane oplodnje između magarca i kobile. Radne su životinje, veće od magaraca i bolje surađuju sa čovjekom. Opisuju se kao strpljive, inteligentne i vrijedne.

Porodica konja - Mule

JESTE LI ZNALI ?

  • Konji mogu spavati i ležeći i stojeći.
  • Konji mogu trčati ubrzo nakon rođenja.
  • Domaći konj ima životni vijek oko 25 godina.
  • Priča se da je u 19. vijeku konj po imenu ‘Old Billy’ živio 62 godine.
  • Konji su pripitomljeni prije oko 5000 godina.

JESTE LI ZNALI ?

  • Konji imaju veće oči od bilo kojeg sisara na zemlji.
  • Konji imaju oko 205 kostiju.
  • Naučnici vjeruju da su konji evoluirali od mnogo manjih bića prije 50 miliona godina.
  • Najveća zabilježena brzina kojom konj galopira je 88 km/h.
  • Smatra se da u svijetu trenutno postoji oko 60 miliona konja.
ReklamaPansion za konje Lazy Horse
ReklamaNeed a ride to ride
ReklamaŠkola jahanja Lazy Horse
ReklamaJahanje u prirodi
PODIJELI
Selma Jusufović
Suosnivač ranča za konje Lazy Horse i voditelj jahaćeg kampa za djecu. Po profesiji je doktor medicine, bavi se rekreativnim jahanjem 6 godina, a konje voli oduvijek.