Početničke vježbe osnovnog treninga konja

Prije samog jahanja, postoje stvari bez kojih ne bi mogli prići konju. Jako je bitno naučiti konja, da mu prilazi prijatelj. Nikada ništa ne raditi na silu, te dati vremena koliko je potrebno da se nauče određene stvari, pa makar to bile sitnice. U ovom članku akcenat ćemo staviti na vođenje i diranje konja.

1. Vođenje
Samo ime govori: Ove vježbe poboljšavaju vođenje konja. Vodite konja od tačke A do tačke
B na ularu i povodcu. Slijedi par vježbi iz ove oblasti

 Vođenje iz vodeće pozicije

Hodajte ispred konja i jasno definišite koji je vaš prostor. Ovim načinom, konj se uči
poštovanju vašeg personalnog prostora. Također radite na vašim liderskim vještinama, zato
što u svim vodećim vježbama, usavršavate smjer i brzinu djelovanja. Ono što je najbitnije je da ne dopuštate konju da on ide ispred vas, te da ga na najbolji mogući način korigujete i postavite na željeno mjesto.

Vođenje iz partner – pozicije

Hodajte pored konjskoga ramena. Konj uči da ostaje uz vas, prihvata brzinu kretanja (hod i
kas), primanje prema nazad, zaustavljanje i čekanje i okretanje u lijevu i desnu stranu. U ovoj poziciji, vodite i upravljate konja u isto vrijeme, tako da bi trebalo da vježbate podjednako u obje strane. U većini slučajeva, sve ovo vježbate nakon što ste savladali vođenje konja iz liderske pozicije. Najveći uspjeh ove vježbe je sposobnost da postavite konja u poziciju iza vas iz partnerske pozicije.

2. Vježbe diranja

Diranje konja se usavršava kroz sljedeće vježbe. To radimo tako što konj uči da prihvata,
vjeruje i u konačnici uživa u našim. Slijede dvije jednostavne vježbe.

Maženje

Na početku, pokušajte pomaziti konja po svakom dijelu tijela. Važno je istaći da bi trebali biti pažljiviji oko senzitivnijih dijelova tijela kao što su prepone, stomak, bradavice, uši, usta, oči i ispod repa.  Također možete maziti konja pažljivo sa predmetima poput odjeće, štapova i same konjske opreme. Konj će nakon izvjesnog vremena vjerovati vašim rukama,
predmetima i zvukovima koje proizvode.
Četkanje

Nakon savladane prve vježbe, trebali biste znati koji su to dijelovi na kojima konj uživa kada ih mazite. Obično je to po sapima i vratu.. Cilj četkanja je pokazivanje vašeg prijateljstva prema konju. Često to možete koristiti kao nagradu. Četkanje također služi kao masaža, možete primjetiti eventualne bolove i povrede i na kraju krajeva čist i blistav konj. Kada konj ne prihvata četkanje na nekom dijelu, vratite se na dio na koji uživa, te polako pokušavajte doći do dijela na kojem postoji problem.

ReklamaJahanje u prirodi
ReklamaNeed a ride to ride
ReklamaŠkola jahanja Lazy Horse
ReklamaPansion za konje Lazy Horse
PODIJELI
Adi Hanić
Trener jahanja na Lazy Horse-u. Proglašen je za najuspješnijeg BIH takmičara u dresurnom i daljinskom jahanju u juniorskoj konkurenciji, a u debitantskoj sezoni u seniorskoj konkurenciji osvaja tri zlatne medalje na sva 3 kola prvog kupa BIH u istoriji.